Rotterdam zorgt voor ondersteuning bij zingeving - In gesprek met wethouder Sven de Langen
“Het ouderenbeleid in Rotterdam begon met de aanpak van eenzaamheid”, vertelt Sven de Langen, Wethouder Volksgezondheid, Ouderen, Zorg en Sport van Rotterdam. “We zien dat veel ouderen er alleen voor staan. Dan is niet alleen aandacht voor het fysieke maar ook voor het geestelijk welzijn van belang, zeker ook in de laatste levensfase. Zingeving is verschrikkelijk belangrijk, zeker ook voor ouderen. De behoefte om over levensvragen te praten neemt toe. Er zijn minder plekken waar je op een rustige manier over zingeving kunt praten en het gaat veel mensen niet makkelijk af. Ik vind het belangrijk dat we in de hele stad dat soort gesprekken kunnen voeren, en ouderen bijstaan – langdurig, als het moet. Ik vind het fijn dat er professionals zijn die dat gesprek kundig kunnen voeren.”
Annechien helpt bij levensvragen en biedt luisterend oor aan Rotterdammers
Annechien Oldersma is al een aantal jaar geestelijk verzorger, voor cliënten van het Centrum voor Levensvragen. Sinds enige tijd komt ze ook bij mevrouw Gebbeke op bezoek in Charlois. Annechien is vaak een luisterend oor voor een praatje over familie en pijntjes, maar tussendoor worden ook de grote zaken van het leven besproken.
Zingeving in de huisartsenpraktijk
Jaap Schuurmans (huisarts, huisartsenopleider en consulent palliatieve zorg) en Wendy de Bruijn (praktijkondersteuner somatiek en ouderenzorg) van huisartsenpraktijk Ottenhoff vertellen hoe de aandacht voor zingeving en levensvragen bijdraagt aan het geven van persoonsgerichte zorg.
Geestelijke zorg in Gezondheidscentrum Levinas
Zingevingsvragen en levensvragen kun je als huisarts niet beantwoorden Daarom werkt de huisartsenpraktijk van het GC Levinas samen met geestelijk verzorgers. In dit filmpje meer informatie over wat een geestelijk verzorger is, doet en waarover je met een geestelijk verzorger kunt praten.
Levensvragen...Wanneer gaan ze leven?
Wat mensen op straat denken over zingeving
In 2017 ging Agora de straat op om mensen te vragen wat zij zien als zingeving en levensvragen. Het filmpje biedt mooie inzichten voor een ieder die betrokken is bij thema’s als levensvragen, spirituele zorg en geestelijke begeleiding. Ook in opleidingen kunnen deze inzichten aanleiding geven tot mooie gesprekken. Het blijkt dat als mensen al levensvragen hebben en erover praten, zij dit doen in heel kleine kring. Zou dat anders zijn als mensen weten dat ze ongeneeslijk ziek zijn, omdat hun perspectief op het leven en de vragen veranderen? En hoe ga je daarmee om als zorgprofessional?
Oog en oor voor levensvragen: bezoek van een geestelijk verzorger thuis
In dit filmpje Oog en oor voor levensvragen (Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen, 2012) loopt een oudere man met zijn ziel onder zijn arm. Hij kan nergens terecht met zijn verdriet, vragen en verhaal. Een geestelijk verzorger bezoekt hem thuis om de dingen uit zijn levensverhaal te ordenen. Op Zorgvoorbeter.nl/levensvragen-ouderen/films staan meerdere filmpjes over zingeving, ook over hoe vanuit de Wmo participatie bevorderd kan worden, wat kan leiden tot de ervaring van een zinvolle dagbesteding.
Wat een geestelijk verzorger doet
Dit animatiefilmpje (IPSO e.a., 2019 - Kankerdoetveelmetje.nl) legt uit wat een geestelijk verzorger doet. Geestelijk verzorgers bieden professionele begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levensbeschouwing. Geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen, welke geloofsovertuiging of levensfilosofie je ook hebt. Zij bieden een luisterend oor, een troostend woord, rituelen en een goed gesprek. Bij hen is vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid verzekerd. Een geestelijk verzorger luistert naar je verhaal en ondersteunt je bij het maken van belangrijke keuzes. Meer over wat doet een geestelijke verzorger.
Als niet alles is wat het lijkt: zingeving in de palliatieve fase
Dit filmpje (ZonMW, 2019) brengt het prijswinnende project ‘Als niet alles is wat het lijkt’ in beeld. Het project biedt een digitale leerwerkplaats om bij zorgverleners de aandacht voor zingeving te verbeteren. Door een unieke samenwerking hebben geestelijk verzorgers en zorgverleners elkaars taal leren spreken. Een mooi neveneffect is dat het werken aan spiritualiteit het werkklimaat binnen teams verbetert. Er is duidelijk behoefte aan praktische ondersteuning bij zingevingsvragen in de (palliatieve) zorg en organisaties elders in Nederland tonen veel belangstelling om met de leerwerkplaats aan de slag te gaan.
Op 15 november 2019 ontving prof. dr. An Reyners namens consortium palliatieve zorg Ligare een ZonMw Parel. Met deze digitale leerwerkplaats kan multidisciplinaire zorg over spiritualiteit worden geïmplementeerd in het zorgproces.
Zingeving in de palliatieve fase: het diamantmodel
Het animatiefilmpje Zingeving in de palliatieve fase (IKNL, 2019) is gekoppeld aan de tekst bij de samenvatting van de richtlijn 'Zingeving en Spiritualiteit'. Deze samenvatting is gemaakt in het Nederlands en het Engels. In de app PalliArts zijn beide samenvattingskaartjes onder Checklists te vinden. De tekst van de samenvatting staat onder ‘Richtlijnen’ met een verwijzing naar het samenvattingskaartje.
Omgaan met levensvragen in de dagelijkse zorg
Hoe geef je aandacht aan levensvragen bij je bewoners als je het al super druk hebt? Dit filmpje (Expertisenetwerk levensvragen en ouderen, 2014) geeft een goed voorbeeld en laat zien wat aandacht voor zingeving oplevert, zowel bij de bewoner als bij de zorgmedewerker.
Op BeterOud staat een toolkit voor zingeving met meer informatie over aandacht geven aan levensvragen, zoals bijvoorbeeld via de app over zingeving en ouderen.
Podcast interview: Dit zijn de professionals van de zingeving